info en over ons

Info over het ras sharpei


De Chinese sharpei
een stoere zachtaardige macho

De Chinese sharpei werd van oorsprong gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden.Eind 18e eeuw werd de sharpei gedwongen om mee te doen aan hondengevechten van de Engelse bezetters. Rond 1950 dreigde de sharpei uit te sterven als gevolg van extreme voedseltekorten en de Chinese wetgeving die voorschreef dat niet productieve dieren moesten worden afgemaakt.
De geschiedenis van de sharpei gaat terug tot in de tijd van de Han-dynastie (206 v. Chr. – 220 n. Chr.). In deze tijd werd de sharpei veelal als waakhond gehouden door boeren en vissers in het zuidelijk gelegen Guangzhou.
Tijdens de bezetting door Engeland eind 18e eeuw werd de sharpei ingezet als ‘vechthond’. De sharpei had echter niet de agressiviteit om als vechthond te voldoen. Het vermoeden bestaat dat de sharpei voor de gevechten werden gedrogeerd. Uit deze periode stamt ook de kreet ‘Chinese vechthonden’.
Voedseltekorten, absurd hoge hondenbelasting en wetgeving lieten de sharpei bijna verdwijnen uit het Chinese straatbeeld. In 1973 stuurde Matgo Law, uit Hongkong, een noodkreet aan een Amerikaans hondentijdschrift met het verzoek voor een reddingsactie. Ruim 200 honderd hondenliefhebbers reageerde hierop, waardoor de fok van sharpeis in Amerika op gang kwam.
In 1979 zette de eerste sharpeis ‘poot’ op Nederlandse bodem. Het eerste nestjes puppies zag in 1980 het licht.


Het karakter van de sharpei
een perfecte gezelschapshond

De sharpei is een hond met een intelligent karakter. Hij is vreedzaam, vriendelijk, aanhankelijk en bovenal lekker eigenwijs.
Het zachtaardige karakter in combinatie met zijn aanhankelijkheid maken een sharpei een perfecte gezelschapshond. Op kinderen lijkt de sharpei wel verliefd te zijn.
De sharpei is zeer trouw aan zijn baas en in het begin wat terughoudend naar vreemden. Is het ijs eenmaal gebroken dan zal de sharpei zich ook zeer loyaal opstellen naar de ‘vreemde’. Overigens is de sharpei met zijn macho houding een prima bewaker en zal een ongenode gast zeker op afstand houden.
Een sharpei iets leren is geen probleem. Echter om het geleerde op commando te laten uitvoeren wil wel eens minder succesvol zijn. De eigenwijze sharpei doet wat hij wil wanneer hij dat wil, tenzij de beloning ervoor wel heel groots is.
De sharpei kan prima omgaan met andere dieren. Alhoewel er in iedere sharpei ook een tikkeltje jaloezie zit: krijg een ander iets teveel aandacht dan zal de sharpei dat duidelijk maken.
Uiteraard zal iedere sharpei een eigen karakter hebben. Floyd is een enorme goedsul, ( Sumo was graag de baas en Zorrah was op zijn tijd een heel klein fel meisje die graag speelde, Aisha was een lief zachtaardige teefje. helaas zijn deze 3 er niet meer ) Kaida is net als haar moeder Zorrah lief & speels.


Het uiterlijk van de sharpei
de sharpei groeit in zijn jas

Het meest typerende aan de sharpei zijn de rimpels. Als pup vinden we de rimpels over het hele lijf een bij volwassen hond alleen op de kop en de schoft. Het tweede unieke kenmerk is de blauwe tong of bij dilute-kleurige honden egaal lavendelkleurig.
Volgens de FCI rasstandaard (FCI standaard Nr. 309/datum publicatie 14-04-1999) is de sharpei een actieve, compacte, kort en vierkante gebouwde hond van gemiddelde grootte. Rimpels op schedel en schoft, kleine oren en de ‘nijlpaard’voorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de sharpei. De volledige omschrijving (engels, word-document) is te vinden op de website van de FCI. De Nederlandse versie is te vinden op de website van de Sharpei Club Nederland.
De sharpei is onder te verdelen in 3 verschillende vachttypes:
horsecoat deze voelt kort, borstelig en hard aan. Aisha een teefje. en Sumo reutje zijn beide een horsecoat
brushcoat zachter en langer maar niet langer dan 2,5 cm. Zorrah een teefje en Floyd reutje zijn beide een brushcoat.
bearcoat deze vacht is langer dan 2,5 cm en is volgens de rasstandaard fout en mag er officieel niet mee worden gefokt. De bearcoat wordt vaak verward met de chowchow vanwege de lange vacht.
De sharpei zien we in een groot aantal egale kleuren: rood (met of zonder zwart masker), bruin, zwart, fawn (meest voorkomend), creme en de dilute kleuren: chocolate, creme, blauw, lilac, apricot, isabelle
Dilute kleuren betekent dat het zwarte (donkere) pigment ontbreekt, waarbij onder andere de nagels en de neus dezelfde kleur hebben als de vacht. De dilute kleurige sharpeis hebben een lavendelkleurige tong.
Een bijzondere kleur is de dilute kleur five-point-red. Hierbij zijn de neus, oogranden, huid, voetzolen en anus geheel in een diepe warme rood.
Niet erkende kleuren zijn wit, sabel (donkere haren over een lichte grondkleur) en flowered (gevlekt) spotted, brindle, en andere meerkleurige sharpei’s


Verzorging en gezondheid
af en toe een borstelbeurt

Over de verzorging van de sharpei gaan veel verhalen de ronde. Zo zouden de rimpels veel verzorging nodig hebben: dagelijks schoonmaken en insmeren met vaseline. Integendeel, zoals de meeste kortharige honden heeft de sharpei geen uitgebreide verzorging nodig.
De sharpei is tevreden met af en toe een borstelbeurt om stof, vuil en losse haren te verwijderen. Wij borstelen onze honden 1x per week met een rubberen borstel. Als ze van de zomer – naar de wintervacht (en andersom) gaan dan borstelen we ze een paar keer per week om de losse haren te verwijderen. Overigens gebruik geen metalen borstel, door het ontbreken van een ondervacht kan je snel de huid beschadigen.
De ogen van de pup moeten wel goed in de gaten worden gehouden. Als de ogen tranen of de pup knijpt regelmatig zijn ogen dicht is dat vaak een teken dat de oogleden naar binnen krullen. Deze aandoening wordt entropion genoemd, waarbij de oogbol geïrriteerd kan raken.
Soms is tacken (het vastzetten van huidplooien met een draadje) bij de pup voldoende en gaat het vanzelf over. Soms is uiteindelijk toch een operatie noodzakelijk, waarbij een klein randje van het ooglid wordt verwijderd. Na deze operatie heeft de hond nergens meer last van.
Mochten de ogen van de sharpei vuil zijn, maak deze dan schoon met met afgekoeld gekookt water. Wrijf bij het schoonmaken altijd vanaf de kop over de oogleden naar beneden, omdat je anders het dubbele ooglid van de hond kan beschadigen.
Bij veel sharpei’s is de gehoorgang aan de nauwe kant. Het gevolg is vuile oren en veel oorsmeer. Regelmatig schoonmaken van de oren is beslist noodzakelijk om er voor te zorgen dat het oor niet verstopt raakt of erger dat er een oorontsteking ontstaat. Schoonmaken kan eenvoudig door een schone papieren zakdoek door de oorschelp te halen. Er zijn ook speciale wattenstaafjes te koop, waarmee de schelp en de ingang kan worden gereinigd.
Een sharpei in bad stoppen is niet noodzakelijk en zeker niet gewenst bij de sharpei. Bovendien hebben de meeste sharpei’s watervrees en met een wasbeurt doe je de sharpei geen plezier. 1x Per jaar wassen met een speciale hondenshampoo is voldoende.


Hier wat info over ons


Wij zijn stef & sonja

En wonen in Arnhem

Met onze twee Kinderen een Zoon & Dochter

en vinden sharpei’s mooie honden

Hopelijk Vind U Deze Homepage Mooi

Have fun On ALL Days 🙂